Atelier Boter enlivens Taiwanese village with glass-fronted community hub


Both locals and tourists can gather at this see-through community hub, which design studio Atelier Boter has created in the heart of Qifeng in southern Taiwan.

The community centre – named F.Forest Office – is the brainchild of a young Qifeng resident who wanted to establish a buzzy social space where locals could hang out, and where tourists could come to deepen their knowledge of the fishing village.

F.Forest Office community centre in Taiwan by Atelier Boter
F.Forest Office is fronted by glass windows on two sides

The venue occupies a prominent corner plot that overlooks a number of houses with verandas, where residents often sit and chat as the day draws to a close.

To give the centre the same air of openness and conviviality, Atelier Boter fronted the building with a number of glass windows.

F.Forest Office community centre in Taiwan by Atelier Boter
The community centre houses a hybrid dining room and classroom

“We echoed the existing social patterns [of the village], while at the same time enhancing social behaviour by using the visibility of the space,” the studio explained.

“Observation of the locality is an important process of the design, which we took seriously.”

F.Forest Office community centre in Taiwan by Atelier Boter
A white curtain separates this area from the centre’s workspace

A thick concrete patio was installed at the building’s entryway, inviting passersby to stop for conversation.

Inside, the 53-square-metre community centre is almost entirely lined with plywood. A white curtain set on a curved ceiling track helps loosely divide the floor plan into two sections: a classroom and a workspace.

….

The latter is anchored by a communal desk with a thick cork countertop and two pendant lights dangling from yellow wires.

A partition wall at the back of the workspace is fitted with a couple of bookshelves and a small hatch, which is used to serve meals from a kitchen at the rear of the centre.

F.Forest Office community centre in Taiwan by Atelier Boter
Warm-hued plywood lines the interior

The adjacent classroom is populated by a couple of circular tables and red metal stools.

When the central curtain is drawn back, the two rooms can function together as a 30-cover dining area or an events space. The curtain also provides some privacy to the hand-washing station that accompanies the centre’s toilet.

F.Forest Office community centre in Taiwan by Atelier Boter
A patio encourages passersby to stop and chat

F.Forest Office has been shortlisted in the small workspace interior category of this year’s Dezeen Awards.

Other projects in the running include chef Yotam Ottolenghi’s test kitchen in London and a warm-hued wine bar by Note Design Studio that doubles as an office.

The photography is by James Lin. 



Source link

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Latestdealsfinder.com
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart