BAAO extends Carroll Gardens Townhouse around a magnolia tree


Townhouse extension around a magnolia tree

A family home in Brooklyn has been extended and renovated by local studio Barker Associates Architecture Office, to expand the kitchen and create larger rooms for the daughters.

The Carroll Gardens Townhouse, located a block away from the Gowanus Canal, was the family of four’s home for a decade before they decided they needed more space.

Dining room
BAAO extended the home in Brooklyn to create more living space on all three floors

Working around a magnolia tree in the back yard, Barker Associates Architecture Office (BAAO) designed an extension to all three storeys that provides additional living areas both inside and out.

At parlour level, the floor plan was opened up and storage was created through built-ins.

Dining room
A dining roon occupies the extension at parlour level

In the lounge area, colourful decor includes a custom Bower Studios mirror that hangs above the existing marble wood-burning fireplace.

“The finishes feature lots of vibrant colour, pattern, texture, and cozy nooks,” said the architecture studio.

Kitchen
The kitchen features white lacquer and fir cabinetry

The kitchen has white lacquer and fir cabinetry to complement the pine floors, which run through the majority of the home.

The dining table is placed in the extension, where it enjoys views of the back yard through a large window that also accommodates a built-in bench.

Staircase
At garden level, a grey felt curtain can be drawn to partition the space for guests

Linking the multiple levels, the staircase was restored and modified to fit widened openings that make the most of the skylight above the hallway on the upper floor.

Reorganised bedrooms upstairs are now more spacious, with bright colours and patterned wallpaper used to personalise each room.

Sitting room
A seating area looks onto the back yard

The parents’ suite is at the front of the building, while the daughters’ twin rooms occupy the extended volume at the back.

At garden level, a small kitchen for entertaining joins a sunken blue-tiled living space, a home office and a pegboard wall that allows the family to organise their outdoor gear.

Pegboard wall
The architects created a giant pegboard wall for the family to store their outdoor gear

A grey felt curtain can be drawn across to separate an area for guests.

Outdoors, a new steel staircase with wooden treads leads down from the parlor-level deck to the garden.

A bluestone terrace curves around the magnolia tree and is sheltered by the deck above.

Pavers lead past planting to another seating nook, built into the cedar fencing at the back of the property.

Garden
The extension is designed around a magnolia tree

“An arborist was consulted to determine the sizing and placement of the extension, deck, and garden terrace, and a plant consultant was employed to help choose appropriate native species for the garden,” the team said.

BAAO was founded by Alexandra Barker in 2006, and the Brooklyn studio has worked extensively in the New York borough and beyond.

Rear extension
A bluestone terrace is sheltered by a deck above

Last year, the team’s completed projects included two daycare centres: one featuring curved apertures and blue tones, and another with house-shaped openings and cheerful hues.

The photography is by Francis Dzikowski/OTTO.


Project credits:

Flooring: Hudson Flooring
Lighting: Allied Maker, Cedar and Moss, Dutton Brown, Hand and Eye Studio, Hollis and Morris, Apparatus
Wallpaper: Farrow and Ball, Hygge and West, Spoonflower
Tile: Cle, Complete Tile
Plumbing fixtures and fittings: Vola, Watermark, California Faucets, Kast
Rugs: Aelfie, Studio Proba

The post BAAO extends Carroll Gardens Townhouse around a magnolia tree appeared first on Dezeen.



Source link

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Latestdealsfinder.com
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart