Leckie Studio imitates stalactite formations inside Vancouver's AER Skinlab


Reception of AER Skinlab in Vancouver by Leckie Studio with marble walls and stalactite-like ceiling installation

Quarries and caves served as visual references for this marble-lined skincare clinic in Vancouver, Canada, designed by local firm Leckie Studio.

Set on the ground level of Vancouver’s Waterfall Building, AER Skinlab offers a selection of cosmetic injections and laser treatments.

Reception of Vancouver skin clinic with marble walls and stalactite-like ceiling installation
Walls throughout the AER Skinlab clinic in Vancouver are lined with grey marble

Leckie Studio wanted to create a calm, grounding interior for the clinic to make it look as if it was “excavated from the stillness of rock”.

The studio’s key reference point for this aesthetic was a series of photographs by Canadian artist Edward Burtynsky, which captures the dramatic topography of quarries around the world.

In homage, the clinic’s service desk and almost all of its walls were clad with vast panels of grey marble sourced from nearby Vancouver Island. Each slab was given a subtle striated finish to emulate the irregular surface texture of stone.

Marble-lined hallway of Vancouver skincare clinic designed by Leckie Studio
The marble was striated to emulate the uneven surface texture of stone

Similar striations were made on AER Skinlab’s glass facade, obscuring the interior from passersby to preserve patients’ privacy.

Crowning the clinic’s reception area is a striking ceiling installation that was produced by Leckie Studio in collaboration with local art and design practice Tangible Interaction.

It consists of strips of Tyvek, a type of high-density polyethylene (HDPE) fabric, which are hung at different lengths. Clustered together, these resemble pointed mineral formations called stalactites that are created when water drips through a cave ceiling.

Stalactite-like ceiling installation in Vancouver skin clinic
Leckie Studio and Tangible Interaction created a hanging installation for the clinic

“The ceiling installation was very ambitious from both a design detailing and installation perspective,” Leckie Studio told Dezeen.

“We prioritised the experiential aspect while also ensuring compliance with local building codes, life safety, HVAC [heating, ventilation and air conditioning] and lighting performance.”

Interior of Vancouver skin clinic designed by Leckie Studio with marble walls and white storage
Consultation and treatment rooms are simply finished

One of the walls in the clinic’s reception is punctuated with a narrow niche, where AER Skinlab displays its line of skincare products.

An arched corridor leads through to a consultation area and a trio of treatment rooms that were finished with pale plaster walls and grey soft furnishings to complement the rest of the interior scheme.

Fluted glass facade of AER Skinlab in Vancouver, designed by Leckie Studio
The clinic’s striated glass facade was designed to preserve patients’ privacy

Leckie Studio has completed a number of projects around its hometown of Vancouver. Among them is Courtyard House, a family home that contains only the most essential living spaces.

The studio also designed the Vancouver office of Slack Technologies – the company behind workplace messaging system Slack – which occupies a former warehouse.

The photography is by Ema Peter.


Project credits:

Design: Leckie Studio
Ceiling installation: Tanglible Interaction
Brand identity: Glasfurd & Walker

The post Leckie Studio imitates stalactite formations inside Vancouver’s AER Skinlab appeared first on Dezeen.



Source link

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Latestdealsfinder.com
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart